A néptánc és a népzene nagy népszerűségnek örvend a Hodászi és környékbeli fiatalok körében. A településen még élnek a népzenei, néptáncos hagyományok, az átörökítés a fiatal nemzedékre szinte magától történik. Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy elméleti tudással, rendszerbe foglalva, népismerettel támogassuk meg, valamint tovább bővítsük, mélyítsük a már megszerzett ismereteket. Célunk az is, hogy ne csak a cigány táncok tánclépéseit, ritmusait sajátítsák el a fiatalok a foglalkozások során, hanem ismerjék meg a cigány kultúrát, néphagyományokat, erősödjön identitásuk.
Az elméleti foglalkozások keretében a fiatalok eddig megszerzett gyakorlati ismereteit szeretnénk rendszerezni, elmélyíteni, további ismeretekkel kiegészíteni. Az ismeretszerző szakaszban a cigány néptánc válfajaival a cigány és magyar népzene történetével, sajátosságaival ismerkednek meg a résztvevők. A résztvevők megismerik a területi sajátosságokat, hangszerismeretet, zeneismeretet tanulnak. Beszélgetünk a tánc szerepéről a társadalomban, és azon belül is a cigány közösségekben.
A kreatív képesség fejlesztés szakaszában attitűdfejlesztés zajlik zene és tánc által. Ezen alkalmakon a lépések, figurák, dalok, zenei és hangszeres ismeretek elsajátításán túl, a fiatalok művészi képességét kívánjuk fejleszteni. Hangsúlyt fektetünk a női-férfi szerepek megismerésére az előadóművészetekben, az egyéniség kifejezésére, az egyedi stílus megtalálására, a ritmus, a koreográfia jelentőségére.
A záró, produktív szakaszban történik meg a koreográfia összeállítása, a népzenei és néptáncműsor begyakorlása. A foglalkozássorozatot egy nyilvános népzenei és néptánc bemutatóval zárjuk.

A foglalkozásokat vezetik:
néptánc: Vajda Melinda és Balogh Zsolt valamint Rostás Csaba és Balázs Viktória
népzene: Rétháti Péter és Rézműves Szabolcs

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 56

Tegnap 38

Héten 94

Hónapban 1272

Összesen 47714

Jelenleg 13 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.