SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

 

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2020.06.20

A foglalkozás/rendezvény címe: Roma Kultúra Napja

Helyszín: Nyírmihálydi

A foglalkozás/rendezvény célja:

A Roma Kultúra Napját a roma hagyományokra építve minden évben április 8-án ünnepeljük, mely a cigányság „nemzeti" ünnepe. Ezen jeles ünnep alkalmából a cigányság kultúrája, hagyományai előtt tisztelegve szervezzük meg rendezvényünket minden projektbe bevont településen egy alkalommal. A rendezvénnyel célunk a megemlékezés és a kulturális identitás erő'sítése, a cigányság kulturális értékeinek, hagyományainak tovább örökítése, a többségi társadalom érzékenyítése.

Résztvevők köre:

A település lakossága, PIRAMISI színháztársulat, Hodászi Roma Tájház, Biztos Kezdet Gyerekház, helyi roma gyerekek

Megvalósult program leírása:

A rendezvényünk a Nyírmihálydiban egy tágas családiház udvarába került megrendezésre. Délelőtt folyamán, az udvarón közösségi élményként elültettük a „Nemzetiségi örökségek fáját", a „helyi" lakosok körében, közben a gyerekek vidáman, önfeledten játszottak a falusi népi játékokkal, amiket a hagyományidézésként hoztunk el számukra. Lehető'ségük volt megtekinteni a hagyományos népi mesterségeket kiállításunkat és cigány festő'mű'vészek képeit, valamint kézműves foglalkozáson és részt vehettek. A megrendezett eseménynek köszönhetően lehetőség volt arra, hogy beszélgetések során közvetítjük a helyi lakosság felé a cigány zászló színeinek a mondanivalóját. Volt lehető'ség arra is, hogy pozitív értékeinket kiemeljük, felsoroljuk. Nyelvünk szépségének a megmutatására is sor került. Helyi gyerekek verssel, köszöntővel, tánccal készültek.

Rendezvényünk csúcspontja volt a Paramisi Társulat "Kis Miklóska" mesejátéka. Nagy népszerűséggel fogadták a részvevő'k, akik a tevékenység során bevont az elő'adásba - táncoltak, énekeltek, verset mondtak - és érdeklődéssel figyelték a cigány népmese történetét.

Nagy meglepetésünkre ellátogatott hozzánk a Biztos kezdet gyerekház dolgozói, akik velünk együtt tevékenykedtek.

Az előadás ideje alatt roma származású asszonyok főztek hagyományos ételeket. A Roma gasztronómia szépségét mutatták meg nekünk, melyet értékeltünk, elfogyasztottunk.

 

 

Közművelődési és Vidékfejlesztési Programiroda Egyesület
1077 Budapest, Izabella u. 36-38. fsz.12

 

 

 

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 2

Tegnap 25

Héten 57

Hónapban 369

Összesen 43149

Jelenleg egy vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.