SZAKMAI BESZÁMOLÓ

 

 

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2020.06.18.

A foglalkozás/rendezvény címe: Roma Kultúra Napja

Helyszín: Nyírkáta

A foglalkozás/rendezvény célja:

A Roma Kultúra Napját a roma hagyományokra építve minden évben április 8-án ünnepeljük, mely a cigányság „nemzeti" ünnepe. Ezen jeles ünnep alkalmából a cigányság kultúra, hagyományai előtt tisztelegve szervezzük meg rendezvényünket minden projektbe bevont településen egy alkalommal. A rendezvénnyel célunk megemlékezés és kulturális identitás erősítése, a cigányság kulturális értékeinek, hagyományainak tovább örökítésé, a többségi társadalom érzékenyítése.

Résztvevők köre:

Nyírkáta óvodások, iskolások valamint a település lakossága

 

 

Megvalósult program leírása:

A rendezvényünk a Nyírkáta Közösségi Házban került megrendezésre. Délelőtt folyamán a kisebbek önfeledten játszottak a falusi népi játékokkal, amiket a hagyományidézésként hoztunk el számukra. Lehetőségük volt megtekinteni a roma képzőművészek alkotásait. A helyi civil szervezet vezetőjével közösen tartottunk egy interaktív játékos foglalkozást a diákoknak „ki tud többet a roma kultúráról" címmel. Énekelhettek, verset mondhattak és táncolhattak a jelentkezők. Ezután Nagy Zoltán a helyi civil szervezet vezetője és a Máltai Szeretet Szolgálat munkatársa beszélt az életéről, a tanulás fontosságáról. Zoltánra több helyben lakó fiatal példaképként tekint, az idősek is tisztelettel beszélnek munkájáról.

A Paramisi Társulat "Kis Miklóska" mesejátékát nagy népszerűséggel fogadták a helyiek, akik a foglalkozás során végig interaktívak voltak - táncoltak, énekeltek - és érdeklődéssel figyelték a cigány népmese történetét. Roma gasztronómia bemutatása kicsit háttérbe szorult, mert nem vihettünk be ételt a Közösségi Házba, így a boltban vásárolt édes és sós süteményekkel kínáltuk a programban résztvevőket. A program során a közvetlen élményen alapuló, interaktív előadások, kulturális előadások, gasztronómiai és kreatív foglalkozások bemutatása volt a fő motiváltságunk.

 

 

Közművelődési és Vidékfejlesztési Programiroda Egyesület
1077 Budapest, Izabella u. 36-38. fsz.12

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 2

Tegnap 25

Héten 57

Hónapban 369

Összesen 43149

Jelenleg 5 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.