SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2019.04.12

A foglalkozás/rendezvény címe: Roma Kultúra Napja

Helyszín: Nagydobos, Álatlános Iskola

 

 

A foglalkozás/rendezvény célja:

A Roma Kultúra Napját a roma hagyományokra építve minden évben április 8-án ünnepeljük, mely a cigányság „nemzeti” ünnepe. Ezen jeles ünnep alkalmából a cigányság kultúrája, hagyományai előtt tisztelegve szervezzük meg rendezvényünket minden projektbe bevont településen egy alkalommal. A rendezvénnyel célunk a megemlékezés és a kulturális identitás erősítése, a cigányság kulturális értékeinek, hagyományainak tovább örökítése, a többségi társadalom érzékenyítése.

 

Résztvevők köre:

Általános iskola tanulói, pedagógusai

 

Megvalósult program leírása:

A rendezvényünk a Nagydobosi Általános Iskolában került megrendezésre. Délelőtt folyamán, az iskola udvarán közösségi élményként elültettük a „Nemzetiségi örökségek fáját”, az iskolások közben vidáman, önfeledten játszottak a falusi népi játékokkal, amiket a hagyományidézésként hoztunk el számukra. Lehetőségük volt megtekinteni a hagyományos népi mesterségek kiállításunkat és cigány festőművészek képeit, valamint kézműves foglalkozáson és részt vehettek.

A Paramisi Társulat "Kis Miklóska" mesejátékát nagy népszerűséggel fogadták az iskolások, akik a foglalkozás során végig interaktívak voltak – táncoltak, énekeltek- és érdeklődéssel figyelték a cigány népmese történetét. Az iskolásoknak élvezték a zenei darabot, szívesen énekeltek közösen a Társulattal és az előadás végén hosszasan beszélgettek az előadókkal. A pedagógusokkal és a helyi értékmentő fiatalok bevonásával közösen lapótyát készítetünk, amely egy nyírségi étel, hasonlít a lapcsánkára. A rendezvényünk különböző elemeit egyfajta érzékenyítésnek szántuk az iskola tanulói és pedagógusai számára, egyrészt az ünnepre való emlékezés lehetőségével, másrészt azt szeretnénk, ha jövőre már egyedül is megünnepelnék ezt a napot.

 

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 2

Tegnap 25

Héten 57

Hónapban 369

Összesen 43149

Jelenleg 3 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.