SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2019.04.12

A foglalkozás/rendezvény címe: Roma Kultúra Napja

Helyszín: Mátészalka Kertvárosi Négyévszak Óvoda

 

 

A foglalkozás/rendezvény célja:

A Roma Kultúra Napját a roma hagyományokra építve minden évben április 8-án ünnepeljük, mely a cigányság „nemzeti” ünnepe. Ezen jeles ünnep alkalmából a cigányság kultúra, hagyományai előtt tisztelegve szervezzük meg rendezvényünket minden projektbe bevont településen egy alkalommal. A rendezvénnyel célunk megemlékezés és kulturális identitás erősítése, a cigányság kulturális értékeinek, hagyományainak tovább örökítésé, a többségi társadalom érzékenyítése.

 

Résztvevők köre:

Mátészalkai óvodások, óvónők és szülők

 

Megvalósult program leírása:

A rendezvényünk a Mátészalkai Kertvárosi Négyévszak Óvodában került megrendezésre. Az óvodának ajándékoztuk megemlékezésként a „Nemzetiségi örökségek fáját”, akik ígéretet tettek arra, hogy gondozni fogják. A gyerekek egy része vidáman, önfeledten játszott az óvoda udvarán, amíg a nagyobb csoportosok süteményt sütöttek. Lehetőségük volt megtekinteni az Alkotóház madzagóvoda kiállítási anyagát, amin keresztül megismerhették a régi hodászi óvoda történetét. A rendezvényen a Paramisi Társulat "Kis Miklóska" mesejátékát nagy népszerűséggel fogadták az óvodások, akik a foglalkozás során végig interaktívak voltak – táncoltak, énekeltek - és érdeklődéssel figyelték a cigány népmese történetét. A színészek dalokkal, táncokkal tették tartalmassá, színessé az előadást, a gyönyörű, színes háttér mellett. A gyermekek a csoportszobában versekkel, dalokkal várták a színtársulatot. Az előadás után az óvónők irányításával megbeszélték a mese fontosabb tartalmi elemeit, jellemezték a mese szereplőit.

Az óvodába többségében magyar gyermekek járnak, ezért is volt számunkra fontos mérce, hogy vajon ők hogyan fogadják a cigány mese történetét, a cigány színészeket. Öröm volt számunkra és a pedagógusok számára megtapasztalni, hogy az óvodások nyitottak voltak a mesére, és az egész rendezvény alatt aktívak voltak. Az óvoda dolgozói is szívesen fogadták a rendezvényünket. A program során a közvetlen élményen alapuló, interaktív színházi előadás, kiállítás, a roma hagyományokat felelevenítő gasztronómiai és kreatív foglalkozások bemutatása volt a fő motiváltságunk.

 

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 2

Tegnap 25

Héten 57

Hónapban 369

Összesen 43149

Jelenleg 3 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.