SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2019.04.12

A foglalkozás/rendezvény címe: Roma Kultúra Napja

Helyszín: Kocsord Gyöngyfüzér Óvoda

 

A foglalkozás/rendezvény célja:

A Roma Kultúra Napját a roma hagyományokra építve minden évben április 8-án ünnepeljük, mely a cigányság „nemzeti” ünnepe. Ezen jeles ünnep alkalmából a cigányság kultúrája, hagyományai előtt tisztelegve szervezzük meg rendezvényünket minden projektbe bevont településen egy alkalommal. A rendezvénnyel célunk a megemlékezés és a kulturális identitás erősítése, a cigányság kulturális értékeinek, hagyományainak tovább örökítése, a többségi társadalom érzékenyítése.

 

Résztvevők köre:

Kocsordi óvodások, pedagógusok, szülők

 

Megvalósult program leírása:

A rendezvényünk a kocsordi Gyöngyfüzér Óvodában került megrendezésre. Az óvoda udvarán közösségi élményként elültettük a „Nemzetiségi örökségek fáját”, az óvodások közben vidáman, önfeledten játszottak. Lehetőségük volt megtekinteni a roma festőművészek által készített festményeket. Majd játszhattak a vesszőből font népi játékokkal. Kézműves foglalkozáson és részt vehettek, ahol az óvónőkkel gyöngyöt fűztek. A gyermekek veresekkel, dalokkal, mesékkel készültek az ünnepségre, a nagycsoportosokon kívül a középső csoportosok közül néhányan beneveztek a versenyre. A Paramisi Társulat "Kis Miklóska" mesejátékát nagy népszerűséggel fogadták az óvodások, akik a foglalkozás során végig interaktívak voltak – táncoltak, énekeltek, - és érdeklődéssel figyelték a cigány népmese történetét.

Gasztronómiai élményként bokolyit készítettünk a gyermekek bevonásával, amit érdekes újításként szilvalekvárral és fokhagymás öntettel fogyaszthattak a vendégek.  A Külső szervezésben a nap folyamán siklóernyős repülő bemutatót láthattunk a kocsordi rendezvénytéren és a gyerekek hastánc bemutatót tartottak.  A program során a közvetlen élményen alapuló, interaktív színházi előadás, kiállítás, a roma hagyományokat felelevenítő gasztronómiai és kreatív foglalkozások bemutatása volt a fő motiváltságunk.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 2

Tegnap 25

Héten 57

Hónapban 369

Összesen 43149

Jelenleg 138 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.