SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2018.04.23

A foglalkozás/rendezvény címe: Roma Kultúra Napja

Helyszín: Nyírvasvári

 

A foglalkozás/rendezvény célja:

A Roma Kultúra Napját a roma hagyományokra építve minden évben április 8-án ünnepeljük, mely a cigányság „nemzeti” ünnepe. Ezen jeles ünnep alkalmából a cigányság kultúrája, hagyományai előtt tisztelegve szervezzük meg rendezvényünket minden projektbe bevont településen egy alkalommal. A rendezvénnyel célunk a megemlékezés és a kulturális identitás erősítése, a cigányság kulturális értékeinek, hagyományainak tovább örökítése, a többségi társadalom érzékenyítése.

 

Résztvevők köre:

Nyírvasvári általános iskola tanulói, valamint a település lakossága

 

Megvalósult program leírása:

A rendezvényünk Nyírvasváriban a Vasvári Pál Általános Iskola került megrendezésre. A családias hangulat, a diák központú szemlélet végig kísérte a Roma Kultúra Napjának megünneplését. Versek, mesék, dalos körjátékok, az iskolai tanulóinak előadása, táncműsora színesítették a Hodászi Roma Tájház kiállítási anyagát. Lehetőségük volt megtekinteni a hagyományos népi mesterségek kiállításunkat és cigány festőművészek képeit, valamint kézműves foglalkozáson és részt vehettek.

Megnéztük a "Nem baj ha az álmaidnak nincsen határa című filmet", amelyet a Czinka Panna Népfőiskolai Egyesület jóvoltából tekinthettünk meg. A példaképek, a tehetségek támogatása fontos üzenetként fogalmazódott meg a filmvetítés lejátszása során.

A diákokkal az iskola udvarán elültettük a „Nemzetiségi örökségek fáját”, ami körül vidáman játszottak a falusi népi játékokkal, amiket a hagyományidézésként hoztunk el számukra. Délután pedig a Paramisi Társulat jóvoltából a "Kis Miklóska" interaktív mesejátékot láthattuk.

A rendezvényen roma specialitással, kukoricás lángossal kedveskedtünk a látogatóknak.

A program során a közvetlen élményen alapuló, interaktív előadások, kulturális előadások, a roma hagyományokat felelevenítő gasztronómiai és kreatív foglalkozások bemutatása volt a fő motiváltságunk.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 2

Tegnap 25

Héten 57

Hónapban 369

Összesen 43149

Jelenleg 3 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.