SZAKMAI BESZÁMOLÓ

Pályázati azonosító szám: EFOP-1.3.4-16-2017-00021

Dátum: 2018.04.17

A foglalkozás/rendezvény címe: Roma Kultúra Napja

Helyszín: Hodász, Eszterlánc Óvoda

 

 

A foglalkozás/rendezvény célja:

A Roma Kultúra Napját a roma hagyományokra építve minden évben április 8-án ünnepeljük, mely a cigányság „nemzeti” ünnepe. Ezen jeles ünnep alkalmából a cigányság kultúrája, hagyományai előtt tisztelegve szervezzük meg rendezvényünket minden projektbe bevont településen egy alkalommal. A rendezvénnyel célunk a megemlékezés és a kulturális identitás erősítése, a cigányság kulturális értékeinek, hagyományainak tovább örökítése, a többségi társadalom érzékenyítése.

 

Résztvevők köre:

Hodászi óvodások, valamint a település lakossága

 

Megvalósult program leírása:

A rendezvényünk a Hodászi Eszterlánc Egységes Óvoda és Bölcsődében került megrendezésre. Délelőtt folyamán, az óvoda udvarán közösségi élményként elültettük a „Nemzetiségi örökségek fáját”, az óvodások közben vidáman, önfeledten játszottak a falusi népi játékokkal, amiket a hagyományidézésként hoztunk el számukra. Lehetőségük volt megtekinteni a hagyományos népi mesterségek kiállításunkat és cigány festőművészek képeit, valamint kézműves foglalkozáson és részt vehettek.

A Paramisi Társulat "Kis Miklóska" mesejátékát nagy népszerűséggel fogadták az óvodások, akik a foglalkozás során végig interaktívak voltak – táncoltak, énekeltek, verset mondtak - és érdeklődéssel figyelték a cigány népmese történetét.

Roma gasztronómia bemutatásaként paprikás krumplit ebédelhettünk bokolyival (cigány kenyér) és kenyérlángossal.

A program során a közvetlen élményen alapuló, interaktív előadások, kulturális előadások, a roma hagyományokat felelevenítő gasztronómiai és kreatív foglalkozások bemutatása volt a fő motiváltságunk.

Akadálymentes weboldal

 

- Hírek ESZA

NyelvEsély Partnerintézmény
Szociokulturálisan érzékeny, fenntartható tanulás 

 

Ma 2

Tegnap 25

Héten 57

Hónapban 369

Összesen 43149

Jelenleg 2 vendég és nincs tag online

Copyright © 2016-2017 All Rights Reserved.